Monday, February 23, 2009 

Saya menang moto CBX!!

Assalamualaikum… Rase2nye nak tolong promote arr website kelab abah…so, memperkenalkan, Kelab CBX Malaysia (http://www.cbxclub.my)


Bagi yg xtau amende nih, CBX, especially model 650/750 ini ialah salah satu model motorsikal berkuasa tinggi keluaran Honda…dan motor ni adalah cukup sinonim sebagai kenderaan rasmi polis trafik suatu mase dahulu…alah, pendek kate, kalau korang tengok motor nih, korang mesti kate “motor polis tuhh”…kalau utk kaki2 speeding, ayat tambahannyer “alamakkk…kantol…abis bocor dompet aku lagi nihh..” atau bagi mat2 rempit, “jom2 blah…melarikan diri…pecut laju sket kasi diorang makan asap..”


Anyway, motor2 ni dah xdipakai lagi kerana polis2 kite dah ade motor yg lagi power, Honda ST1300cc. Almaklumlar, kenelar ikut peredaran zaman, kan? lagipun, moto mat rempit pon dah makin power, so utk mengejar set2 yg mangkuk ayun xreti ikut peraturan jalanraya tuh, adalah perlu utk membeli motor yg sebegini huhu…So daripada CBX dibuat sekerap dan besi buruk, maka ramai juga insan2 yg ingin memilikinye…nostalgic le katekan…abah happens to be one…

To cut the story short, dh byk usaha utk menghimpunkan geng2 yg ade motor nih melalui internet, calling2, ajak2 member dll, dan akhirnye tertubuhle kelab nih…dan presidennyer juga xlain dan xbukan ialah abah a.k.a. “Uncle” seperti dikenali oleh ahli2 CBX….kalau korang nak cite lebih detail, bukak je website kat atas nun…kalau nak kenal dgn Uncle nih, bukak 'Galeri CBX', 'CBXer's', gambar paling kiri 'YDP Kelab' tuler abah aku...

Dalam minggu lepas, abah masuk TV RTM1 dgn rerakan kelab, kene interview sket pasal CBX…ade tunjuk jugak sket trip2 diorang…memandangkan kebetulan video itu dirakam dan aku tolong transferkan ke PC, maka aku bolehle tayangkan klipnye kat sini (jgn xtekan play lak)…

video

So, bagi sesaper disane yg meminati motor CBX nih serta berkeinginan nak jadi ahli serta, maka jangan segan silu nak kontek abah..bukak je websitenye n daftar jd ahli dan/atau klik 'Contact Us'…aku sendiri pon xjadi ahli rasmi, dan hape jadah pasal motor ni pon xtau ape apetah lagi nak bawak (kene ade B full maa), tp memandangkan aku ni kan ‘anak abah’ maka kire boleh tumpang mencelah jugak arr kuikuikui…in fact, aku dah pernah follow abah pi bengkel2 bikin CBX nih kat serata Selangor-KL nih, nak cari spare part atau saje jumpe memember…anyway, abah dah tolong buatkan baju2 kelab utk kitorang (laki jer)…tp yg selalu pakai, aku je, yg lagi due orang abang-adik akunyer still berbungkus…ape segan sangat ke ape, ntah?..sebagaimana korang maybe dah tengok kat dlm koleksi2 gambar aku, aku dah pakai dan jajakan baju ni pon…boleh le gak terase aura best memancar2 hahah…ceh koya sungguh aku nih…motor cabuk biase pon terkedek2 nak bawak, inikan pula CBX…


PS – abah has already some achievement to show on TV…when will be my turn also? Harap jangan popular sebab makan rasuah ke, main anak dara orang ke, isap ganja ke ape ke udahlerr :p..

Wednesday, February 18, 2009 

Geng Upin & Ipin (Movie) - A Review

Salam…

Shaggy kembali lagi…kali ini, dengan xsemena2nya serta dah buang tebiat, nak review satu movie local, seperti aku janjikan, iaitu Geng: Pengembaraan Bermula...dibintangi oleh watak katun terpopular di Malaysia, Upin dan Ipin…


Satu persoalan awal ialah…what the heck aku pi tengok movie tempatan?? Soooo not me…tema2 filem pon banyak berkisar ttg kisah2 cintan cintun jiwang karat atau lawak2 bodo…cite eksyen, aksi lasak xbanyak, n kalau ade pon memangler sangat xbest…haha giler bias aku nih…dah xtengok camna aku boleh pass judgment camtu? Abis korang fire aku balik camni…


Anyway, berbalik kepada pokok pangkal entri nih, aku telah memecahkan tradisi diriku dengan menonton filem buatan tempatan untuk KALI PERTAMA dipanggung wayang setelah diajak oleh rerakan taulan aku mase ‘fly’ time Foxholing harituh…ni bukan sebarang filem, tp filem animasi 3D full-length pertama di Malaysia…(filem animasi 'traditional' sblm2 ni contohnye cam Silat Legenda, Putih, Budak Lapok dll)…tp aku no hal nak tengok sebab, aku tau pasal Upin dan Ipin tu sebelum nih…in fact, sape yg kat Malaysia nih xtau pasal U&I patut kene lempang 1000x…

Tp aku pon mungkin layak dilempang juga kerana aku juga BARU TAHU pasal U&I TAHUN LEPAS je, in fact 1st time tau mase dalam GREEN…isk2…almaklumler, aku manerle layan tv9 sgt…mase dlm GREEN, time kelas ‘Interpersonal Communication‘ yg diajar oleh Mr Sam aka Shamsul Bahri (rasenye ya dah..tp kalau xbetul korang bgtau aku), die sekali sekala akan tayangkan klip dari laptopnye…giler n00b aku nih…aku tengok bebudak lain sume dah pernah layan dah sume episod2 tuh, aku jugak baru nak jakun..huhu..

Aku taknak cite pasal sinopsis movie nih…nanti abis le banyak spoiler…aku nak komen pasal pembikinan filem ni yg menelan belanja RM4.7juta dan dibuat oleh anak2 tempatan dari Les'Copaque Production…MOSTI dan MDEC adalah penghulur bajet yg utama...(ni sume aku bace kat wiki dier..)...anyway, RM4.7juta ni nak dibandingkan dengan kompeni2 otai2 3D kat barat sane nun cam Pixar dan Dreamworks tu memang jauh panggang dari api larr…diorang koman2 USD $50-$100 juta punye modal…(utk comparison, filem Wall-E nye bajet ialah USD $180 juta..filem animasi 3D pertama dunia, Toy Story pon dah cecah USD $30 juta)...tapi aku still sangat2 respek dan tabik spring dengan U&I nih kerana walaupun bermodal cinonit, tapi die punye ultra-realism sangat2 terserlah…bak aku kate kat Bob, kalau Pixar/Dreamworks nye level ibarat 10/10, yg nih aku kasi 8/10…pergghhh tinggi gak tu…I mean, pihak animator U&I banyak retainkan segala details2 yg patut ade dlm animasi 3D...contoh cam shadow-casting, fogging, water ripple, transparency/translucency, reflection, swaying & swerving leaf /tree, lighting, dirt/dust/airborne particle, bla2…pendek kate, kalau ni diibarat satu game 3D dalam PC, kite kene cari graphic card DirectX10 nye level dengan Pixel/Vertex Shader yg latest, Ageia PhysX/Havok engine, resolution 2560 x 1600, Hardware T&L, anisotropic filtering, anti-aliasing 16x, texture-mapping, z-buffering, v-sync (ape pulak aku melalut nihh…)…maksud aku, xde lar buat katun 3D cincai2 macam 1st timer/amatur Maya/Lightwave/3DStudioMax tuh..(BTW, diorang pakai Maya & plugin MentalRay)…

Movie ni yg panjangnye 90minit nih aku bleh bahagi kpd 2 half..utk separuh masa pertama, bagiku adalah yg paling superb, perfectly executednyer storyline…dgn aksi2 lawak yg memecahkan perut lalu terburai segala popcorn orang2 kat panggung…especially bile U&I buat 1st appearance…dialog2 yang mencuit hati…starting dari intro atuk dlm TV, trip dalam bas, round2 kampung, takut kencing malam dll…kalau utk review jalan cite utk 1st half ni je, aku boleh kasi 1000000++/10…

TAPI…tapi….tapi..

(spoiler dibawah…terpakse bocor rahsia)

(WARNING: ni review yg ditulis oleh aku sendiri maka segala2nya adalah pendapat aku sendiri seikhlas hati mungkin…korang boleh utk bersetuju untuk tidak bersetuju aka Agree to Disagree)

aku sangat TIDAK GEMARkan citer pada 2nd half…rasenye hampir MENYAMPAH…ianya bermula pada scene dimana U&I sesat dalam hutan bersama makhluk bunian bernama ‘Oopet’…mood aku bertukar apabile saat daripada serba lawak kepada serba SERIUS…in fact, aku pon dah start blank, apesal tetibe aku dah xboleh gelak dah nih…sebagaimana kita ketahui cite siri TV U&I tuh, ia mengandungi unsur2 pengajaran serta stay true to real-life situation…(memangler, cite berkisarkan pengalaman di bulan puasa)…meaning, xde hape langsung pasal MAKHLUK ALAM BUNIAN, ULAR GERGASI, LINTAH GERGASI dll…isk2 apekejadahnye ade menatang sume tuh…in fact, siap ade tunjuk dunia alam bunian lagi…dengan segala langsung hilang terus ke’realism’nyer…akunye mindset sebelum tengok movie nih, aku fikir ianya akan membawa kisah2 tipikal masyarakat kampong serta segala peristiwa2 yg boleh dijadikan iktibar dan pengajaran…cam dalam siri TV tu gak…mase memula intro dimane kite diperkenalkan dengan peristiwa ‘hantu kampong Durian Runtuh’, aku presume yg ianya sure orang2 kampung gak yg menyamar (gile dah anticlimax aku nih), tp of course, in the spirit dan konteks of U&I cam dalam siri TV tu lerr…key point utama ialah ‘real-life situation’…


setakat ayam, itik, lembu bercakap serta membuat aksi ala2 manusia, bagi aku, still within scope of realism…lagipun biaselar, nak buat kelakar, kan…takle ketara sangat ke’mengarut’annyer…

kalau ade scene sambil2 jalan tetibe nyanyi ala Hindustan sambil orang ramai ikut menari, pon aku on je…alah, nak jugak sekali sekala berhibur gak kan?

andaikata si Oopet dan maknye tu dianggap spesis haiwan near extinction dan/atau sangat rare dalam hutan tu pon aku boleh terima…biaselar, masih berjuta2 lagi spesis yang sampai sekarang kita masih belum temui dan baru discover…

tp kalau melibatkan alam bunian...hmmm….sangat tidak logik…dah le tuh, siap 2 ekor penjahat tu mencelah masuk dalam alam tuh ape kes?…in the end, diorang akan jadi ape? Lost in transition? Bukan aku nafikan wujudnye alam ghaib nih…tp iyelar, dlm majoriti mase, takdenye orang akan stumble kedalamnye dengan mudah…orang yg ilmu tinggi maybe boleh kot?..

pastu dengan ular/lintah gergasi tuh…uummm?

Mesti korang komplen kat aku, “alahh, cite katun omputeh/mat saleh tu macamler real-life sangat, sumenyer fantasi/mistik/khayalan jer…”…yup, memang benar…tp aku sedia maklum sume tuh dari AWAL lagi...in fact, ituler objektif jalan citer diorang, berfantasi serta buat jalan cite rekaan jer..U&I ni lak, spt aku dah kate, aku lebih expect serta lebih rela ianya more on real-life sebagaimana dalam siri TV tuh…maybe silap aku kot dah buat expectation camni awal2…tp pon, xpatutler buat camtuh…Aku fikir masih banyak lagi cara nak buat jalan citer yg menarik dan kelakar yg masih realisitik…

Lagipun, time dekat2 nak abis cite, si U&I bagitau atuk & nenek diorang pasal benda2 kat atas nun…nenek diorang jawab “a yela2, yg penting korang selamat” (actually, aku lupa ayat sebenar, tapi maksud aku lebih kurang camnilar, iaitu dengan nada berseloroh dan dalam fikirannya, “mengarut sungguh cucu2 aku nih…dah le sesat menyusahkan orang pulak” which is, memang mengarut pon :p)

Oh ye satu lagi, kalau nak buat kesan2 efek, die akan nampak menarik time 1st time je…contohnye, aksi Slow-Mo dan Speed-Blur…bile buat lagi 2-3 kali lagi, bagi aku ianya sangat repetitive dan pastinye sungguh boring…yawwnnnn…

Time ending tu ader la scene kembali lawak semula (“ingat masa depan..”)…tp sayangnye fikiran aku dah kecamuk dgn scene yg ngarut2 sebelum tu, so aku langsung xboleh gelak lagi dah…sayang sekali...

aku ade bace yg length asal ialah 108 minit tp telah dipotong...agaknye2 apelar baki 18minit tu cemane, kot2 boleh membantu jalan cite ke aper..

So aku akan tolak point gak arr...ikut hati aku, maunye -5 je...tp in the end, secara overall aku bagi movie nih 7/10…ni dah kire consider gak sebab almaklumlar, 1st 3D movie locally made…

So begitulah adenye review aku…bagi yg xtengok lagi, aku still rekemenkan anda untuk membawa seisi keluarga, pakwe ke makwe utk menontonnye…dengar kate dah ‘kotak-pejabat’ dah pon so pastinye berbaloi tiket wayang anda…

Harapnye kalau ade sequel utk movie nih, die akan stick within the formula sebagaimana dalam siri TV tersebut...bagi ‘fanboi’ movie ni yg pantang baca orang bagi review rendah sket, diharap korang tulih review korang sendiri serta letakler markah tinggi2 suke ati korang. Sekian, harap maklum…

Monday, February 16, 2009 

Fox In The GREEN Box

Assalamualaikum…

On 13th to 15th February 2009, there was a gathering held for GREEN Batch IV participants called ‘Foxholing Retreat’, located at Mines Spa & Resort, Serdang. This gathering was for those who were still under apprenticeship at their respective company and yet to get a ‘proper’ job (either being absorbed or getting at other places). And it was compulsory for us to come, or we’ll be seeing blanks in our bank account for a month :p..

While others took their day off on Friday, I still gone to work until afternoon, then I went back home and packed up. My home is so near to the place (Putra Permai, about 6-7km away), so I opt to depart a bit later. But of course, even though I know where Mines is (specifically, Mines Wonderland), I never went to this Resort before, so I was a bit lost, huhu. Luckily, we were provided with maps so I had to do a little bit of trekking. I was amongst the few last person to register here. I’ve gotten myself room 3012, and I was the ONLY person to stay in this room! (others had roommates of 3). Am I (un)lucky or what? Anyway, I brought along my laptop, hoping to get connected to the outside world while I’m here. Apparently there was no WIFI access point available here, and the room’s network services weren’t free. Darn.

[This big room is all mine!]

I went for my dinner afterwards at the cafetaria. Here, I’ve got to see a lot of familiar faces since we parted our ways at Darul Puteri, Cheras. I didn’t remember a lot of names, though, (especially girls :p), and I didn’t get to talk with them all. You know, the (un)usual me...huhuhu...

[First encounter with resort’s food]

We gathered at the main hall for the opening ceremony. There were approximately 120 participants here, and according to the organizer (Irshad & Khazanah), this was the largest turnout in any of the GREENians gathering, and they were very happy with it. We all, too, as we can meet with even a lot of long lost friend, but at the same time, gotta admit that we felt some kind of tingling feeling that almost all of us were here because of yet to GET A JOB huhuhu…My company, Sigma Corp were amongst the fewest; only 10 including me were here. And 3 of us actually had been absorbed but came because of friend factor. We’ve been divided into groups, and Bob named our group ‘Cekodok’ (presumably because of his favorite food). Our module for the 3 days was ‘Employability Enhancement Workshop’ by Dr. Ismail. This module was supposedly to be done during pre-apprenticeship time at Darul Puteri, but since we were busy preparing for our Retro Night Dinner, this module was thought to be ‘cancelled’, when in fact it was rescheduled to this date. One of the activities was to jot down the 3 jobs that each of us desired to become one.

[MRCB gangs at different places…Mr Zaidi, me and Mr Zuwairi]

[the ‘Cekodok’ members…Bedah, Bob, Aiman, Intan and Pot]

[in another angle of ‘Cekodok’…Aiman, Intan, Pot, Faizal, Ardi, Fazri]

That night after supper, we took some time, enjoying the ‘scenery’ at the ‘beaches’. There was a small jetty to port ferries that you could hop on and travel around the lake, but of course we’re not ‘paid’ to do so haha…

[waiting for something to come and save me…I’m a castaway]

[friends who were oblivious and insane…]

[feeling the waves that washed the shore]

Since I thought that it would be wasted not to spend the night doing something, I followed Ejal (CEO of Amphibious & my ex-roomate at Darul Puteri), Mie (also my ex-roomate) and Haisu (an Amphibians) ‘flew’ to Mines Wonderland to watch the local smash hit movie ‘Geng Upin dan Ipin’ (I’ll write a review of this on another entry). We got back to our resort around 2am. Since I stayed alone in the room, and I thought that having another person would increase the chance of me getting up, I asked Ejal to sleep with me in the room…No, not to become my sleeping partner, mind you. I’m straight, and I don’t play with people’s a**hole, geez. There’s another bed beside me as shown at the above picture, all for him.

[pose from fashion model]

[emm…yeahh..]

The next morning, I went to breakfast without bringing the voucher given together with my card keys. I thought it was some kind of receipt :p, but nevertheless the waitress let me in.

[unused meal voucher...apparently no need to..hehe]

The morning activities in hall were ‘tell me about yourself’ session, the one you would introduce yourself in front of interviewers. We had to type the wordings on the computer, and when it flashes at the front, we had to come out and give speeches about it. I remembered that during my turn, I talked for only 30 seconds or less because I wanted to make a quick pass (without being signaled to stop by the panelists) huhuhu...Beside the activity, there’s this drawing stuffs about the group’s top ambition and had to paste it on the wall.

[As usual, with Bedah…also with Sue, another of my Sigma’s comrades and a Khazanah-bound employee]

[they took time to write a one-slide presentation as like they were writing a novel..huhu]

[Doc Mail watching the Cekodok team in action]

[I also want to make some action…hahaha]

[The wall of weird and weirdoes]

On the evening after tea break, we had a beach volleyball competition. Once again, all of us were reshuffled into four groups, and I happened to be part in a group called ‘e-Stint’, named by one of our member, Yusfa, and even she didn’t know the meaning. Our group fought heartily and bravely, and in the end, we were emerged as No.1…from bottom-up order. Well, not quite as there were no 3rd/4th place decider. There was also group cheer and pom-pom girls’ competition.

[e-Stint gal ready to rumble!!]

[Bobby showed what he’s made of..(no, he’s not from e-Stint group)]

[Where the heck did the ball go?]

[e-Stint guys also rock on!!]

[let go, it’s my ball!!!]

[Anxiously waiting for Bedah to serve]

[…and everybody was so concerned about Bedah including Mr Azahar…GREENians knew her ‘dark’ story about sports and injuries back at Darul Puteri, and I’m not going to write details about it here…]

[What (or who) Albert wanted to hold on to?]

[It seemed that the opponents were too scared to make a serve]

[Yeah, see my pretty gals intimidate the foes..GO GO E-STINT!! GrrRRR!!]

[the e-Stint team]

[Now it Sigma’s team to show off…Asri Isbahani, Aiman (He’s a Warcreavians actually), Bedah, me, Sue and Iza…Lina was ‘hiding’ behind Iza]

That night was the time we’d been waiting for, the barbeque dinner at the side of the ‘beach’. Not as grand as our Retro Night, but, as long as there was tons of food for us to fill our tummies, then no matter the rest.

[what kind of stupid pose was I doing?]

[bon-appetit!!]

That night, it’s Asri’s turn to stay in my room. He just arrived that evening because of his other work to do.

The next day, the last of three-day programme, focused more on the last chapter of the module. the story was about how the big boss treated his subordinates and the like. It was a bit tense as almost all of us didn’t know how to do it, or do it incorrectly as the Doc’s asked to. It’s about giving a suitable traits for certain characters in the story, and rate it either it was dominant or secondary/backup. The marks were tallied. Surprisingly, our group emerged as the second runner-up in this part and got our hamper (yay!)

[Cekodok gangs with the prize]

Coincidentally, that day was also Ejal’s birthday, so we made a surprise when he entered the hall.

[Luckily for you, we didn’t prepared the rotten eggs..huhuhu]

And that was the end of our day. To relive the Darul Puteri moments again here was simply amazing and wonderful, and I am proud to be part of GREEN. I hope that we will meet again sometime in this foreseeable future, especially with the rest of Sigma. But hopefully, it isn’t during the closing ceremony, haha. (Hey, even Khazanah/Irshad are hoping for us NOT to come. This is only for those who are still unemployed till the end of the apprenticeship program.)

[See here, see here…]

[Gonna missed my self-owned room…sigh]

[We even got ‘drunk’ with the bottle of grape juice...maybe we're going out to get laid afterwards..hahaha..]

PS – See the rest of the pictures here. BTW, if you’re happened to see a lot of me and Bedah there, then it all was a friendly gesture. Bedah has her eccentricity, and a bit quirky so I just simply let her do what she wishes. She already has a boyfriend, and with her assurance that “Nih kalau Hajah Maimunah (her mum) tengok ni nak buat calon bakal menantu, konpem kene rejectnyer!!”, which is not really a bad thing to me after all, so no problem.hihihi…

PS2 – I’ve uploaded the rest of my GREEN/Sigma collection at my Picasa. This is only from my digicam, so if you want other people collections, you have to ask them to upload it themselves, even though I do have most of it. Each of it has been resized to 2MP range, which is good enough for archiving, except the Sigma company photo, which I retain the original size of 5MP.

PS3 – I’ve mentioned 7 Sigmas. In case you’re wondering, the remaining 3 were Hazlina, Faizah and Imah.

Tuesday, February 10, 2009 

Escape The Fate - The Flood



Ah Come on!
I can't believe,
The drama that I'm in,
The flood is getting closer,
I don't think they know that I know how to swim,
You're feeling numb, from all that has become.
It leaves your gums, slips down your tongue,
and travels fast down towards your lungs.
All because I (leaving you behind)

I feel the pressure,
It's coming down on me,
It's turning me black and blue!
Oh whoa
You left me on the side of the road (side of the road!)
And now I've got no place to go,
You brought the flood!

I can't believe
The troubles that you've caused,
The pain is getting stronger
like an open wound without the gauze,
It's on my brain, driving me insane.
It's on my mind all of the time and if it left I would be fine,
All because I (leaving you behind)

I feel the pressure,
It's coming down on me,
It's turning me black and blue,
Oh whoa
You left me on the side of the road (side of the road),
And now I've got no place to go,
You brought the flood!

Oh!
Leaving me!
Ah!
Oh!

I take it back (take it back!)
Leaving me!
I take it back (take it back!)
Leaving me!
Leaving me!
Leaving me!

I feel the pressure,
It's coming down on me,
It's turning me black and blue,
Oh whoa
You left me on the side of the road (side of the road)
And now I've got no place to go,
You brought the flood!

I feel the pressure,
It's coming down on me,
It's turning me black and blue,
Oh whoa
You left me on the side of the road (side of the road)
And now I've got no place to go,
You brought the flood!

I take it back (take it back!)
Leaving me!
I take it back (take it back!)
Leaving me!
Leaving me!
Leaving me!



SONG: The Flood
ARTIST: Escape The Fate
ALBUM: This War Is Ours
YEAR: 2008

Friday, February 06, 2009 

Aku sehelai baju GREEN

Assalamualaikum..

Aku sehelai baju GREEN. Aku dilahirkan bersama-sama rakanku disebuah kilang pembuatan baju yang tempah khas oleh pihak Khazanah (aku raselarr...main teka jer..)…tidak seperti aku pada tahun lepas yg berwarna putih, pada kali ini aku ber’wajah’ baru, dengan hitam adalah warna rasmiku beserta jaluran hijau kegemilangan pada bahuku…tidak lupa juga sulaman lambang kemegahan, Khazanah Nasional Berhad dihadapan dan dibelakangku serta logo GREEN dihadapanku…dikalangan aku, terdapat rakan2ku yg mempunyai ‘tangan’ yang panjang, manakala aku pula ber’tangan’ pendek…aku dimaklumkan bahawa kaumku dikhaskan untuk para2 lelaki, manakala rerakan taulanku yg bertangan panjang untuk wanita…terdapat seramai 250 rakan seperjuanganku yang dilahirkan dikilang ini…

Aku dilipat dan dibungkus kemas didalam plastik…bersama2 aku ialah rakan2 dari ‘spesis’ yang lain seperti cap, beg, fail, buku panduan dan lain2 lagi…aku seronok dapat berkenalan dengan mereka dalam waktu yang sangat singkat…

Tiba pada harinya, aku bakal diedarkan kepada ‘manusia’2 yg bertuah yg layak memasuki program GREEN ini…aku dapat melihat rakan2ku yg lain telah mendapat tuan empunya badan…aku hanya menanti dahulu buat sementara waktu…

Sekitar pukul 4:30 ptg, terdapat seorang jejaka kachak tampan menawan kalbu kelihatan mendaftarkan diri…setelah beliau duduk pada beberapa kerusi, akhirnya beliau tiba di kerusi dimana aku telah diletakkan…setelah ‘perjanjian’ telah dimeterai, maka secara rasminya aku diserahkan kepada jejaka ini...aku sungguh bertuah kerana serta-merta, aku dapat merasakan terdapat ‘simbiosis’ diantara kami serta terus dapat berasimilasi sesama sendiri…

Tuan aku sangat bebesar hati kerana dapat menyarungkan aku, manakala aku pula sanggat berbangga kerana menjadi ‘pelindung’ tuan aku dihari2 hujan dan panas…apabila terdapat aktiviti2 tertentu yang dijalankan, tuan aku hampir pasti akan memilih aku…sebagai contoh, ketika sukaneka, senamrobik, teambuilding, lawatan ke Nur Salam beserta motivation camp…walaupun aku juga perlu beralah juga kepada ‘rival’ dibeberapa waktu yang lain kerana tuan aku juga tidak sanggup ‘mencemarkan’ diriku dengan tempoh yg begitu cepat…

aku dan tuan aku yg sama hensem macho bergaya....ni cam nak angkat bakul diri jerr..huahuahuau...

‘rumah’ tetap aku adalah didalam suatu ruang tertutup yg agak gelap dan menakutkan, dan aku tinggal bersama2 rakan2 ‘rival’ku yang lain…hanya apabila ruang ini dibuka oleh tuan aku, maka dapatlah aku melihat pancaran cahaya yg berkilauan dari luar…hampir sepanjang masa aku mengharapkan tuan aku akan mengambil aku, namun aku harus sedar bahawa fungsi aku adalah pada waktu dan keadaan tertentu sahaja…aku akui aku sangat jeles apabila diwaktu pagi, tuan aku akan mengambil pesaing aku yg kebanyakkannya ber’tangan’ panjang serta mempunyai ‘lebihan kulit’ dileher mereka, manakala aku tiada, serta perut mereka berkebolehan untuk dibuka dan dicantumkan semula (aku juga tiada)…tetapi aku boleh bergembira diwaktu petang kerana agak sentiasa dipilih oleh tuan aku untuk aku menunjukkan kebolehanku..hahaha…

setelah tamat program GREEN tersebut, aku tidaklah begitu aktif sangat, walaupun aku kadangkala dibawa oleh tuan aku dibeberapa tempat…aku pernah dibawa berbuka puasa bersama rakan2 tuan aku, serta dibawa pulang kekampung dihari raya…

namun, satu hari yang malang, mimpi ngeri aku tiba…dan yang lebih menyayat hati, aku sendiri tidak tahu bagaimana ia terjadi pada diriku…mungkinkah aku dipukau? Yang pastinya, aku telah di’cabuli’ dengan rakusnya oleh mereka2 yang tidak bertanggungjawab…aku hanya boleh membuat teori sahaja disini…mungkin terdapat suatu hari apabila tuan aku bercadang untuk menyucikan diriku ini, lalu tuan aku menempatkan aku bersama2 rakan2 serta spesis lain yg tidak kukenali dalam satu ‘lubang’ yang bukan saja ditakung air, malah berputar2 pula…pening aku dibuatnya…sehinggakan aku terus ‘koma’ (sebab tu aku try mereka2 je teori nih)…yang lebih kesiannya, tuan aku bagaikan terlupa yang aku berada dalam tempat ini untuk sekian lama…lalu terdapat manusia lain (mungkin adik tuan aku?) yang mengambil aku serta ‘menyeksa’ aku dibahang terikan mentari…aku terasa kulitku seperti berasap serta semakin ringan…

namun, spekulasi aku menyatakan bahawa aku tidak di’kepit’ dengan kemas menyebabkan pada suatu hari, aku tidak mampu menahan badai yang bergelora, lalu aku pon terbayang melayang ke angkasa serta jatuh ke atas jalan bagaikan buah durian yang masak…aku ni dahle masih koma, pastu terantuk kat jalan, rasenye mungkin aku hampir nazak kot..aku bermimpi ngeri…aku bermimpi bahawasanya aku telah ‘dihimpit’ oleh suatu yang sangat berat…aku juga merasakan terdapat ‘makhluk’ yang mencakar2 aku…aku terase kulitku menggelupas, seperti ianya tertanggal dariku…aku menjerit kesakitan, namun siapalah yang dapat mendengar jeritan batinku ini..huuuu…

akhirnya, setelah melalui tempoh2 ‘neraka’, maka aku kembali tersedar dari komaku, aku dapati aku berada dalam dakapan tuan aku semula…aku berasa gembira, namun aku terlihat tuan aku tidak mempunyai reaksi yang sama juga…malah kelihatan begitu bengis sekali menyebabkan aku menjadi takut…tuan aku melihatku dari atas ke bawah, serta ke atas kembali, dan berulang-ulang…nampaknya ada sesuatu yang tidak kena terhadap diriku…aku pun sebenarnya merasakan begitu juga, pedih semacam je…apabila aku melihat diriku, maka…

AKU TELAH MENJADI CACAT!!

OH TIDAK, KULITKU TELAH MENGGELUPAS! PERIT SUNGGUH!

LAMBANG KEMEGAHANKU TELAH DIKIKIS!

AKU DISIAT HIDUP-HIDUP!

LEHERKU TELAH TERBURAI!

Ohhhh, ape sudah jadi pada diriku…siapalah punya angkara yang sanggup melakukan perbuatan yang menyayat hati kepada diriku ini…patutlah tuan aku tidak lagi memandang aku seperti dahulu, ketika zaman2 kemegahan kami bersama…serta-merta, tuan aku terus menggantungku didalam ‘kubur’ yang tertutup serta gelap…yang pastinya, aku telah dianggap ‘mati’ oleh tuan aku…aku juga merasakan bahawa hayat aku berakhir disini sahaja..namun, akan ku kenangkan kenangan manis aku dan tuan aku selama ini sampai bila2…

menunggu masa untuk di-RIP kan..gudbai baju GREEN...

PS – amacam? Ade rase cam karangan autobiografi darjah 1 tak? hehehe…anyway, mmg hampes arr sape yg buat baju aku camni…bukan senang nak dpt baju nihh…WARGHH!!

About Me

  • I'm Shah-Azz, Inc.
  • From Putra Permai, Selangor, Malaysia
  • Excellence Forever...
My profile

Affiliations

    Powered by Blogger

    Innovation delivered

    Get Firefox

    Alternative Browser Alliance

Statistics

Malaysian Time

Your IP Address

Counters

    Free Hit Counter

Locations

Online Users

Your Origin Links

Who Links To Me?

Countries

Education Level

Chatterbox


Secrets Of My Name

Islamic Center

Prayers Time

Hijriah Date